Internationaal


Niet alleen in Nederland wordt jaarlijks een Roze Zaterdag gehouden. Over de hele wereld organiseren Lesbians (L), Gays (G), Bis (B) en Trangenders (T) Pride evenementen. De organisatoren daarvan werken samen in twee internationale Pride-organisaties, Epoa en InterPride.

Epoa is de Europese organisatie van pride organisatoren. Zij hebben jaarlijks een conferentie waarop ervaringen worden uitgewisseld en wordt bepaald waar EuroPride over 3 jaar wordt gehouden. Voor 2011 en 2013 staat al vast waar dat zal zijn. In 2011 is EuroPride in Rome, in 2013 in Marseille. in 2012 is er geen EuroPride maar een WorldPride in London.                       

InterPride is de wereldwijde organisatie. Zij bepalen ook waar WorldPride gehouden wordt, al gebeurt dat niet automatisch ieder jaar.                                                     

Roze Zaterdagen Nederland is tot nu toe het enige Nederlandse lid van Epoa en InterPride.

Roze Zaterdagen Nederland is lid van ILGA en ILGA-Europe.

 

 

In veel landen is het houden van Pride-evenementen niet zomaar toegestaan. ILGA-Europe , de organisatie waarin de Europese LGBT-beweging samenwerkt, volgt de laatste ontwikkelingen op de voet. Zodra een Pride verboden dreigt te worden starten zij samen met onder andere Epoa acties om dat te voorkomen.